Żywe Muzeum Piernika
Głównym zakresem działalności Żywego Muzeum Piernika jest wypiekanie z udziałem turystów słynnego ciasta w pomieszczeniach, narzędziami i w technice takiej, jaką stosowano w XVI wieku. W zaaranżowanej na XVI-wieczną piernikarnię sali (nie jest to oryginalna dawna piernikarnia) odbywa się pokaz produkcji pierników. Uczestnicy pokazu, którzy zostają czeladnikami mistrza piernikarskiego, aktywnie uczestniczą w całym procesie: od poznania składników piernika, własnoręcznego przesiewania mąki, ubijania korzeni, łączenia ciepłego miodu z mąką i przyprawami, aż po ugniatanie i wałkowanie ciasta. Z gotowego ciasta goście sami wycinają pierniki figuralne, wkładają ciasto do ozdobnych form, które po upieczeniu zabierają jako pamiątkę z tego niezwykłego muzeum.
Podczas pobytu w Muzeum zwiedzającym towarzyszy i przekazuje tajniki piernikarskiej wiedzy średniowieczny mistrz piernikarski Bartłomiej oraz jego czeladnicy, a także wiedźma korzenna. Na I piętrze muzeum zrekonstruowane zostały wnętrza wczesnonowożytnej piernikarni. Ozdobą ekspozycji jest kopia tzw. „die Teigbreche”, czyli ręcznej ubijaczki ciasta na pierniki. Każdy z gości może uruchomić też zabytkowe żarno i sam zemleć trochę mąki. Ściany piernikarni zdobi kilkadziesiąt drewnianych form piernikarskich z XVIII i XIX wieku.
Drugie piętro Muzeum przedstawia manufakturę z przełomu XIX/XX wieku, którą zarządza rodzeństwo Rabiańskich. Goście zobaczą tam m.in. oryginalne niemieckie maszyny służące do wypieku piernika, zabytkowy piec, kolekcję woskowych form, a każdy chętny będzie mógł ozdobić piernik lukrem, biorąc udział w warsztatach dekorowania prowadzonych przez artystkę malarkę. Sercem ekspozycji na II piętrze muzeum jest zabytkowy piec z 1903 roku niemieckiej firmy Schmidt & Soehne. Został on przeniesiony z lubuskiego Międzyrzecza i wiernie zrekonstruowany. Linię produkcyjną dopełniają mieszarka z ok. 1905 roku z fabryki L. G. Eberhardta i równie wiekowa dzielarka z zakładów Otto Neckera. Wszystkie urządzenia działają i umożliwiają produkcję pierników.
Oprócz wszystkiego, co związane jest z wytwarzaniem pierników, muzeum gromadzi też wszelkie pamiątki dotyczące sprzedaży toruńskiego smakołyka. Muzeum posiada bogatą kolekcję piernikarskich opakowań, reklam i pocztówek, zarówno tych z Torunia, jak i z innych zakątków Europy. Część z nich, przede wszystkim puszki i skrzynki na pierniki, eksponowana jest w przestrzeni II piętra. Chociaż instytucja ta w nazwie ma słowo "muzeum", to jednak nie jest typową placówką muzealną - nie zajmuje się naukowym gromadzeniem, udostępnianiem, ani badaniem obiektów artystycznych czy historycznych, a jej działalność polega na komercyjnym prezentowaniu stylizowanego i fabularyzowanego procesu przygotowania i wypieku pierników. |
INFO
Adres: Toruń, Stare Miasto, ul. Rabiańska 9 280 m od Rynku Staromiejskiego
Godziny otwarcia:
od poniedziałku do niedzieli w godz. 10-18 (ostatnie wejście o godz. 17.00) Ceny biletów (ceny bez rezerwacji) 2024 r.:
dla dorosłych: 36 zł, dla dzieci i młodzieży: 31 zł, dla niepełnosprawnych dorosłych: 29 zł, dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej: 1 zł, dla seniorów (od 65 r.ż.): 33 zł, Rezerwacja biletów wstępu (wyłącznie dla grup powyżej 15 os.): Toruński Serwis Turystyczny, e-mail: pierniki@turystyka.torun.pl, tel. 56 621 02 32,
Zobacz także Muzeum Toruńskiego Piernika. Rezerwacja przewodników na zwiedzania Torunia: tutaj Uwaga: Dochodząc do muzeum ulicą Rabiańską należy szczególną uwagę zwrócić na ruch samochodowy, czasem także trzeba przeciskać się pomiędzy samochodami gęsto parkującymi na chodniku. Władze miasta, ani Straż Miejska nie potrafią ograniczyć ruchu samochodowego i usprawnić życia pieszym.
W okresie między Wielkanocą a końcem roku szkolnego w muzeum panuje tłok (czyt.: wycieczki szkolne). Dlatego turystom indywidualnym polecamy albo weekendy w tym czasie, albo inne miesiące.
Aby z grupą zorganizowaną dostać się do muzeum w sezonie należy dokonać wcześniejszej rezerwacji z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. |