Muzeum Toruńskiego Piernika
Co tu zwiedzać?
Muzeum Toruńskiego Piernika to największe muzeum piernika w Europie posiadające również największą kolekcję drewnianych form piernikowych oraz prowadzące najszerzej zakrojone badania na temat historii toruńskiego piernikarstwa.
Tutaj odbędziecie swoją podróż do krainy zmysłów, tutaj również będziecie mogli wypiec własny piernik dekoracyjny, który, mamy nadzieję, stanie się najpiękniejszą pamiątką z wizyty w Toruniu.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się, skąd wzięła się nazwa najsłynniejszego toruńskiego piernika, czyli „katarzynki”; co takiego ma do powiedzenia dawny właściciel fabryki Gustav Weese albo jak wyglądałbyś w naszej wirtualnej przebieralni, w stroju kramarki czy właściciela fabryki – odwiedź nas.
Muzeum mieści się w zabudowaniach dawnej XIX-wiecznej fabryki pierników należącej do rodziny Weese. Jakie tajemnice skrywa w sobie to miejsce? Po przekroczeniu jego progów, na parterze, poznacie przyprawy używane do wyrobu pierników (m.in. goździki, anyż, kardamon, miód, mąka). Dowiecie się również, z jakich krajów docierały one w średniowieczu do Polski.
Ekspozycje
Muzeum Toruńskiego Piernika składa się z trzech poziomów ekspozycji. Na zwiedzających czekają liczne atrakcje i niespodzianki, m.in. film o najsłynniejszym toruńskim pierniku, czyli „katarzynce”, wystawa prezentująca zabytkowe formy piernikarskie oraz piece do wypieku pierników, interaktywna książka kucharska zawierająca przepisy, multimedialna projekcja na temat produkcji pierników w Fabryce Cukierniczej „Kopernik” S.A., oraz „spotkanie” z dawnym właścicielem fabryki – Gustawem Weese.
Prezentowana stała ekspozycja nasycona jest oryginalnymi obiektami muzealnymi, ze szczególnie bogatą kolekcją wysokiej klasy drewnianych form piernikarskich. Dbałość o prawdę historyczną aranżacji poświadcza także fakt, że nawet prezentowane tu miotły - są oryginalne i pochodzą z XVI wieku. Na ekspozycji pokazano też miejsce pracy mistrza piernikarskiego, oryginalne klocki z XVII i XVIII wieku, pochodzące głównie z dwóch toruńskich warsztatów piernikarskich, które dały początek największym, XIX-wiecznym firmom: Gustawa Weesego i Hermana Thomasa. Prezentowane są formy piernikowe z Polski północnej, z warsztatów rzemieślniczych Malborka, Nowego Dworu Gdańskiego, Elbląga i Pasłęka. Były to ośrodki prowincjonalne, wyraźnie rozwijające się w cieniu toruńskiego rzemiosła.
Warsztaty piernikarskie
Oprócz tego goście mają możliwość udziału w warsztatach wypieku pierników z oryginalnego ciasta, a następnie do ich degustacji. Dla chętnych udostępniona jest klubokawiarnia zaaranżowana w stylu lat 70. XX w. Zwiedzanie ekspozycji pozwala również na zapoznanie się z rodzajami pierników, wyjątkową kolekcją historycznych opakowań, a także metodą produkcji pierników w dawnej i obecnej fabryce. Warsztaty odbywają się o każdej pełnej godzinie, począwszy od 10.00.
|
|
INFO
Adres: Nowe Miasto, ul. Strumykowa 4 350 m na wsch. od Rynku Staromiejskiego i 200 m na zach. od Rynku Nowomiejskiego
Godziny otwarcia - w sezonie (od 1 maja do 30 września): od wtorku do niedzieli w godz. 10-18 - poza sezonem (od 1 października do 30 kwietnia): od wtorku do niedzieli w godz. 10-16
Ceny biletów (ceny bez rezerwacji) 2024 r.: - zwiedzanie: normalny: 26 zł, ulgowy: 21 zł - warsztaty piernikarskie: normalny: 26 zł, ulgowy: 21 zł
- zwiedzanie + warsztaty piernikarskie: normalny: 40 zł, ulgowy: 35 zł
Rezerwacja przewodników i biletów wstępu (wyłącznie dla grup powyżej 10 os.): Toruński Serwis Turystyczny, pierniki@turystyka.torun.pl, tel. 56 621 02 32. Grupa oprowadzana przez jednego przewodnika nie może być liczniejsza niż 25 osób. Rezerwacja przewodników na zwiedzanie miasta: tutaj W okresie między Wielkanocą a końcem roku szkolnego w muzeum panuje tłok (czyt.: wycieczki szkolne). Dlatego turystom indywidualnym polecamy albo weekendy w tym czasie, albo inne miesiące.
Aby z grupą zorganizowaną dostać się do muzeum w sezonie należy dokonać wcześniejszej rezerwacji z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. |
W piwnicy
W piwnicy czeka na gości wirtualna kramarka, która wprowadza w realia średniowiecznego straganu. To na tym poziomie znajduje się również unikatowa, największa w środkowej Europie, kolekcja form piernikarskich pochodząca z okresu od XVII do XX w. Stoi tu również piec do wypieku pierników pochodzący z lat 60-tych ubiegłego stulecia.
Na parterze
Parter to miejsce jeszcze bardziej niepowtarzalne i dalekie od muzealnych wyobrażeń, gdzie każdy, kto przekroczy mury dawnej fabryki, poczuje się niczym jej pracownik. Odbywają się tu warsztaty piernikarskie, podczas których odwiedzający będą mogli upiec własnoręcznie tradycyjne pierniki z oryginalnego ciasta i przypraw. I choć w innych muzeach jedzenie jest surowo zakazane, tu degustacja jest punktem obowiązkowym.
Na I piętrze
Pierwsze piętro to ekspozycje przedstawiające obecność toruńskiego piernika w życiu codziennym. Będzie można wejść do tradycyjnej kuchni, w której wypiekano domowe pierniki, oraz sklepu z przełomu XIX/XX wieku, w którym znajdują się zabytkowe ozdobne puszki i skrzyneczki nieistniejących już toruńskich firm piernikarskich m.in. Herrmanna Thomasa i Jana Ruchniewicza. Zajrzeć można również do samochodu dostawczego „Żuk”, którym w czasach PRL-u rozwożono do sklepów najsłynniejszy toruński produkt.
Dla chętnych udostępniona jest klubokawiarnia zaaranżowana w stylu lat 50-80. XX w. Zwiedzanie ekspozycji pozwoli także na zapoznanie się z rodzajami pierników, wyjątkową kolekcją historycznych opakowań, a także produkcją pierników w dawnej i obecnej fabryce.
Kolejnym nowoczesnym elementem ekspozycji jest „wirtualna garderoba”, dzięki której zwiedzający wezmą udział w zabawie interaktywnej i wcielą się w rolę kramarki, czy właściciela fabryki. Oprócz tego można tu również obejrzeć film o tym, skąd wzięła się nazwa najsłynniejszego toruńskiego piernika, czyli „katarzynki”, zobaczyć jak wyglądało wnętrze gabinetu fabrykanta a nawet porozmawiać z jego osobą przez telefon.