O marcepanie toruńskim

Chociaż w dziedzinie marcepanu Toruń nie uzyskał takiej sławy jak Lubeka, Toledo czy Wenecja, albo jak Toruń w dziedzinie pierników, to jednak marcepany były niegdyś też jedną z toruńskich specjalności!

 
Pochodzenie marcepanu nie jest pewnie wyjaśnione, chociaż najprawdopodobniej pochodzi z Bliskiego Wschodu, od Arabów.
Od wspomnianej Wenecji ma też pochodzić nazwa – Marci panis – oznaczająca chleb św. Marka.
 
Marcepan, jak i pierniki mogły być w Toruniu wytwarzane, bo nie brakowało tu niezbędnych składników sprowadzanych z dalekich zamorskich krain. Już w XIII w. hanzeatyccy kupcy toruńscy (zobacz: Toruń: Hanzeatyckie emporium) bezpośrednio dostarczali do Torunia, państwa krzyżackiego, Królestwa Polskiego i dalej w głąb Europy wiele towarów; m.in. z Dalekiego Wschodu były to przyprawy korzenne - pieprz, szafran, imbir, goździki, cynamon, gałkę i kwiat muszkatołowy, anyż, migdały. Pochodziły one z wymiany handlowej z kierunku czarnomorskiego, jaką wskutek kontaktów z kupcami lwowskimi, a wcześniej z kupcami weneckimi i genueńskimi i ich faktoriami nad Morzem Czarnym prowadzili kupcy toruńscy (zobacz: O Toruniu, Lwowie, Krymie i piernikach).
Jednym z takich sprowadzanych produktów były migdały, na bazie których wytwarzano marcepan.
Migdały obecne były na toruńskich i pruskich stołach od wczesnych czasów krzyżackich.
 
Marcepan był uznawany za lekarstwo na wiele schorzeń (był np. szczególnie zalecany jako lek w chorobach płuc), ale również za afrodyzjak do wzmagania potencji (podczas gdy piernik stosowano w dawnej medycynie zwłaszcza jako środek pobudzający trawienie). W domach bogatych patrycjuszy i mieszczan był traktowany jako luksusowy i ekskluzywny produkt, przechowywany w zamykanej na klucz apteczce obok innych medykamentów i cennych przypraw. Stał się bardziej dostępny dopiero gdy pojawił się na rynku cukier pozyskiwany z buraków na przełomie XVIII i XIX w.
 
 
Marcepan i wyroby z marcepanu w dawnym Toruniu produkowali aptekarze (zobacz: Najstarsze apteki toruńskie), ale i korzennicy. Ich konkurencyjna i nieuczciwa działalność przynosiła duże straty materialne aptekarzom. Korzennicy – określani w XVII-wiecznych dokumentach toruńskich jako aromatarios – wychodzili bowiem poza swoje uprawnienia wytwarzając i sprzedając na jarmarkach, kramach i budach artykuły zastrzeżone dla aptekarzy (apothecarios), co zostało ustanowione przywilejem dla aptekarzy toruńskich wydanym przez króla Stefana Batorego w 1576 r.
W 1623 r. Rada miejska Torunia wydała Ordynację Aptekarską (Apotheker Ordnung) zawierającą zbiór postanowień i zarządzeń branżowych. Na wypiek marcepanów zezwalała aptekarzom.
Konfliktu to jednak nie zakończyło, bo korzennicy skuszeni korzyściami finansowymi nadal pokątnie wytwarzali i sprzedawali pewne grupy leków, w tym marcepan. Np. w 1626 r. Rada toruńska ukarała za taką nielegalną działalność korzennika Hansa Schiedlera oraz zatrudnionego przez niego czeladnika aptekarskiego.
W 1633 r. spisana została ugoda między aptekarzami i korzennikami toruńskimi, którą w 1654 r. zatwierdził król Jan Kazimierz. W punkcie 9 mówiła ona, że „wypiekanie marcepana, a także przyrządzanie pochodni z wosku i świec woskowych oraz ich sprzedaż przysługuje jedynie aptekarzom, wedle ordynacji i statutu nadanym im przez czcigodną Radę miasta Torunia”.

 

Forma marcepanowa z ok. 1800 r. na wystawie stałej w Muzeum Toruńskiego Piernika
 
Z czasem jednak smak marcepanu sprawił, że rozpoczął on zupełnie niemedyczną karierę... Miało to miejsce na przełomie XVIII i XIX w. gdy pojawił się powszechnie cukier z buraków cukrowych. Wtedy zwyczaj pieczenia pierników i marcepanów zaczął upowszechniać się w domowych kuchniach.
Marcepan i pierniki toruńskie stały się towarem szczególnie pożądanym w okresie Bożego Narodzenia i karnawału oraz Wielkanocy. W Toruniu silna i długa jest tradycja wyrabiania słynnych piernikowych „katarzynek” związana z przypadającym na 25 listopada dniem św. Katarzyny, bo już od średniowiecza „św. Katarzyna wypiek rozpoczyna”. Wypiek ten trwał do końca karnawału. W XIX w. toruńskie karnawały, sięgające swą tradycją daleko czasów przedrozbiorowych, stały się szczególnie popularne wśród okolicznej szlachty polskiej. Wtedy, przy okazji tradycyjnych i starodawnych toruńskich jarmarków na Trzech Króli (zobacz: Toruńskie jarmarki międzynarodowe), rosła popularność „zjazdów karnawałowych”. Toruńskie jarmarki karnawałowe zaczęły wtedy zastępować polskiej szlachcie utracone okazje do hucznych zabaw towarzyskich, jakie przed rozbiorami odbywały w dworach szlacheckich i magnackich podczas spotkań dla tematów politycznych i społeczno-gospodarczych, a także w czasie trwania sejmów i sejmików w miastach. Teraz, w obliczu utraty państwowości polskiej i pozbawienia szlachty i magnaterii wpływu na decyzje polityczne pozostał jedynie nawyk do tłumnych spotkań biesiadnych, któremu trzeba było dać upust. Stąd poza handlowym i kontraktowym celem jarmarków, zwłaszcza tych na Trzech Króli - karnawałowych, wzmagała się ich część zabawowa, która z czasem stała się dominującą.
 
Wysoka cena składników niezbędnych do piernikowego ciasta powodowała, że przygotowywano je na specjalne, świąteczne okazje. Produkcja marcepanu wysokiej jakości z kolei wymagała długiej praktyki i dobrego fachu. Stąd często oba te toruńskie produkty w domach XIX-wiecznych stały się łakociem i przysmakiem świątecznym. Poza piernikami masowo marcepan wyrabiali też wtedy piernikarze toruńscy; z produkcji marcepanów znane były fabryki m.in. Hermanna Thomasa, a także Parowa Fabryka Czekolady, Konfitur i Marcepanu Juliusa Buchmanna oraz Fabryka Cukierków i Marcepanów Ludwiga Königa (zobacz: Dawne fabryki pierników toruńskich).  
Dziś nawiązaniem do wielowiekowej tradycji marcepanów toruńskich są produkowane przez historyczną fabrykę cukierniczą "Kopernik" pierniki toruńskie marcepanowe
 

Oprac. Arkadiusz Skonieczny, data publikacji: 03-12-2025

  • drukuj
  • poleć artykuł
Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Dodaj swój komentarz:


pozostało znaków:   napisałeś znaków:

Kontakt

 
 
   
Właścicielem i operatorem Toruńskiego Portalu Turystycznego funkcjonującego pod domeną toruntour.pl jest Toruński Serwis Turystyczny, Toruń, ul. Rabiańska 3 (mapa), tel. 66 00 61 352, NIP: 8791221083, Organizator turystyki nr rej. 247 woj. kuj.-pom.
Materiały zawarte w Toruńskim Portalu Turystycznym www.toruntour.pl należą do ich autorów lub właściciela serwisu i są objęte prawami autorskimi od momentu powstania Portalu w 2015 r. Wszelkie wykorzystywanie w całości lub we fragmentach zawartych informacji bez zgody Wydawcy Serwisu jest zabronione.
Polityka cookies
 
Jeżeli chcesz opublikować swój artykuł lub napisać do Toruńskiego Portalu Turystycznego ponieważ gdzieś do tekstu wkradł się błąd, chcesz nawiązać współpracę lub po prostu przekazać swoją opinię, możesz to zrobić używając adresu mailowego biuro@toruntour.pl. Żadna wiadomość nie pozostanie bez odpowiedzi!
 
Zostań naszym patronem. Poznaj szczegóły i możliwości tutaj